Perakende Matematiği


EBITDA Nedir?

EBITDA açılımı “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization”

EBITDA = Net Kazanç – Masraflar ( vergi ve amortismanlar hariç)

EBIT = Net Kazanç – Masraflar (vergi hariç)

 

10 Responses to Perakende Matematiği

  1. Abdullah dedi ki:

    Merhabalar, internette araştırdığımda stok devir hızı formülleri dönem başı ve dönem sonu bilgilerine göre yapılmış… Devir gelmeyen, Mart ayında 5 adet alınıp Nisan ayında 5 adedi de satılan bir malın devir hızı nasıl hesaplanır. (Eylül ayı sonu ile) Formüllere göre gidersek sıfıra bölünme hatası veriyor 🙂 İnternetteki yazılar hepsi birbirinin aynı, kavramları tam oturtamadım, düzgün açıklayıcı bir bilgi yok. Bilgilendirebilirseniz sevinirim. İmalat olmayan alım satım yapan bir işletmeye göre.

    Beğen

    • Hikmet Avcı dedi ki:

      Stok devir hızının, ürünü belli bir zaman dilimi içerisinde ne kadar satıldığının ve ne kadar tedarik edildiğinin gösteren bir oran olduğunu unutmayın. Stok değeri zaman içinde değişken olduğundan ölçtüğünüz period içinde bu değerin ortalamasını alırsınız. Aynı dönem içinde satışınız da belli olduğu için bu oran size bir ürünü baktığınız period içinde kaç defa çevirdiğinizi gösterir. Oranın büyük olması ideal olandır. Bu orana miktarsal veya tutarsal olarak bakabilirsiniz. Bu nedenle bazen kafa karışıklığına neden olabilir. Bu parametrenin önemi aslında ürün valör zamanı içinde tedarikçinin parasını kaç defa kullandığınızı yani negatif işletme sermayesi elde ettiğinizi de gösterir. Ürünün performansını gösterir. Dolayısı ile tedarikçinin performansını gösterir.

      Beğen

  2. Egemen dedi ki:

    Sen önce EBITDA hesaplamasını öğren gelmiş bir de parekende matematiği yapıyor burada.

    Beğen

  3. Cenk Akar dedi ki:

    Ebitda tanımı ve hesabı yanlış,adı üstünde faiz -amortistisman ve ver gi öncesi kar.Ama faiz eklenip ebitda deniyor.Arkadaş ebitda anlatırken ebitdanın ne olduğunu bilmiyor.

    Beğen

  4. Onur dedi ki:

    Merhaba,
    Stok devir hızını hesaplarken (Tutarsal) Ortalama stok maliyetlerinde sadece ana depoyu mu baz alıyorsunuz yoksa şubelerin depoları da buna dahil ediliyor mu

    Beğen

    • Hikmet Avcı dedi ki:

      Onur bey,
      ortalama stok maliyeti aslında neyi, nerede ölçtüğünüzle de doğru orantılıdır. Bir ürünün stok devir hızını mağaza bazlı da ölçebilirsiniz. Bu durumda ürünün ortalama stok maliyetinin ilgili mağazada oluşan değeri almak zorundasınız. Eğer bir ürünün toplam stok devir hızını almak istiyorsanız tüm birimlerdeki maliyetin ortalamasını almak zorundasınız. (depo da dahil). Bunu perakendede yapabilen ERP paketleri vardır.

      Beğen

  5. benge yıldız dedi ki:

    satış fiyatına kdv dahil ise kdv yi düşdükten sonra marjı hesaplamanız gerekiyor,elma elma yapmazsanız marj yanlış çıkar

    satış fiyatı kdv hariç 3,38
    alış fiyatı:1,58
    marj:%53 dür

    Beğen

  6. barış dedi ki:

    Merhaba
    yukarıdan aşagı marj hesaplaması formulunu uyguladığımda hata yapıyor.Ör A.F 1,58 S.F 3,99 Marj % 60 olarak hesaplıyor. Oysa gercek marj bu değil.

    Beğen

    • fatih dedi ki:

      yukarıdan aşağı hesapta gerçek marj 60 olur. senin gerçek marjdan kastın ne ki. hesap doğru

      Beğen

Yorumlarınız